Veelgestelde vragen

Is er een verwijzing van de arts nodig?

Nee, er is geen verwijzing nodig.

Wordt de behandeling vergoed?

Je kunt de nota die je ontvangt indienen bij je zorgverzekeraar. Acupunctuur wordt door bijna alle zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed (afhankelijk van de polis die je hebt afgesloten). Het is raadzaam de polis van je zorgverzekeraar erop na te slaan.

Hoe weet ik of je als acupuncturist aan de gestelde eisen voldoet?

In mijn wachtkamer maak ik middels een lidmaatschapsbord kenbaar dat ik lid ben van de Nederlandse vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde ZHONG en dat ik ben aangesloten bij de Klachtencommissie Alternatieve Behandelwijzen (KAB).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het eerste consult begint met een inleidend gesprek: ik wil van je horen wat je klacht of probleem is. Ik wil weten wat je met mijn hulp wilt bereiken. Nadat je eerst zelf aan het woord bent geweest, laat ik je lichaam ‘aan het woord’. Met behulp van spiertesten, pols- en tongdiagnose maak ik een beeld van de klacht.

Moet er gebruik worden gemaakt van naalden?

Nee, acupunctuurpunten zijn even goed te behandelen met behulp van magneetjes die op het te behandelen punt worden geplakt. Bij kinderen maak ik nooit gebruik van naalden. Wanneer je aangeeft dat je niet met naalden behandeld wilt worden, houd ik daar zeker rekening mee. Als het niet nodig is, waarom worden er dan tóch naalden gebruikt? Het voordeel van een naald is dat hij altijd direct in het gevoel ‘raakt’.

Voor welke klachten kan ik me laten behandelen?

Omdat voor genezing herstel van evenwicht nodig is, is het bereik van deze vorm van natuurgeneeskunde groot. Evenwicht kan immers overal in het lichaam worden hersteld.
Welke klachten:  hoofdpijn, (spanningshoofdpijn, migraine), klachten van nek, rug en bekken, whiplash, klachten van de gewrichten, allergieën, longklachten, hartklachten, hyperventilatie, druk op de borst, buik- maag en darmklachten, vage en onverklaarbare klachten, menstruatieklachten, problemen om zwanger te worden, zwangerschapsklachten, overgangsklachten, slaapstoornissen, ouderdomsklachten, vermoeidheidsklachten, en problemen als burnout, stress, hyperactiviteit, depressiviteit, lusteloosheid, angst, onzekerheid

En bij kinderen?

Buikpijn, hoofdpijn, voortdurend ziek zijn, onrust, overactiviteit, slaapproblemen, bedwateren, gedragsproblemen, specifieke leerproblemen

Moeten er klachten zijn om behandeld te kunnen worden?

Nee! Het werken met de spiertest heeft als grote voordeel dat het lichaam zijn signalen geeft voordat een klacht zich manifesteert. Deze manier van werken is bij uitstek geschikt als preventie. Dit is de grote kracht van deze vorm van natuurgeneeskunde

Hoe lang duurt een behandeling?

Een behandeling duurt een uur. Elke behandeling begint met een controle van hetgeen in voorafgaande behandelingen reeds is gedaan. Het is de bedoeling dat we bij elke behandeling verder gaan waar we gebleven zijn. Het doel is het punt te bereiken waarop het lichaam geen onderliggend probleem meer laat zien.

Hoe vaak wordt er behandeld?

Tussen de eerste en tweede behandeling liggen meestal 14 dagen. Daarna vindt een maal per maand een behandeling plaats. Ik geef van tevoren aan hoeveel behandelingen ik denk nodig te hebben. Het gemiddelde aantal ligt tussen 4 en 6 behandelingen. Als ik geen verwachting heb van een eventuele behandeling krijg je dat te horen

Wat zijn de kosten?

Een behandeling met acupunctuur duurt een uur en kost € 80,- Je kunt in de praktijk pinnen. De rekening kan worden ingediend bij je zorgverzekeraar. Voor een eerste afspraak plan ik anderhalf uur. Ook voor die eerste afspraak breng ik € 80,- in rekening.  Acupunctuur wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed (dit is afhankelijk van de polis die je hebt afgesloten).